Bi se raje spopadli z medvedom ali z mišjo?

Včeraj sem našla seznam korakov potrebnih za ustanovitev lastnega podjetja. To je bil moj prvi s.p., ki sem ga odprla pred šetimi leti. Kristalno jasno se spominjam občutkov, ki so sledili tistih sedmim pravljičnim alinejam. Mejili so na skorajšnjo anksioznost. Morda so tudi vam včasih oddaljene stvari videti večje, težje, obsežnejše, kot pa so v resnici.

Seznam je bil z debelim flomastrom zapisan na rumen list papirja. Takrat je to pomenilo trkati na popolnoma nova vrata, se pogovarjati s popolnoma neznanimi ljudmi o popolnoma novih stvareh. Strašno težko. Danes, ko stojim pred novimi izzivi, smešno lahko. 

Morda tudi vi stojite ali pa si želite stati pred strašno velikim ciljem, ki od vas zahteva neko posebno “raztezanje” v neznane smeri?

Lahko da so naloge, ki so ta trenutek pred vami, nove, obsežne, morda celo kanček strašljive? Ali pa jih je samo tako veliko, da sploh ne veste, kako boste vse postorili?

Lahko, da vam včasih celo zamajajo občutek zaupanja vase in v lastne sposobnosti. Lahko, da občutite vsak dan kot boj z velikim medvedom, ki od vas zahteva res veliko energije. Morda se težko spopadate z vedno novimi in novimi medvedi, ki jih je vsak dan še več in več, vas pa je vse manj in manj. Morda se pod težo odrekanja na koncu odrečete kar cilju in pripišete to vremenu, napačnemu tajmingu ali pa ... nekomu drugemu pač. 

Lahko, da ste si celo, pred kakšnim res posebno strastnim ciljem, raje izročili rdeči kartonček in se posedli na klop še predenj ste sploh začeli igro. 

Če bi vedeli, da se vsak cilj z metodo “S” da spremeniti iz velikega medveda v majhno miš? In da s pomočjo te metode prihranite tudi do polovico časa, ki je potreben za doseganje cilja? Bi delovali drugače?  

 

Cilji, ki so pred nami se nam zdijo veliki. Ko so za nami pa smešno majhni. Ste se že kdaj vprašali kako je vendar to mogoče?

Enostavno. Zares nimajo sploh nobene dimenzije. Cilji, naloge, opravila - sami po sebi so podvrženi zgolj naši lastni percepciji njihove veličine. Ponavadi poveličujemo tisto, česar ne poznamo. Postanemo pazljivi. Preverimo vsak kotiček, če se morda kje skriva kakšna posebna past. Seveda je vse odvisno od vas samih in od vaše bojazljivosti. Nekateri od vas boste zakorakali odločno in glasno. Spet drugi, tiho in počasi. Kako se lotite vašega življenja je stvar vas samih. Pomembno pa je, da se ne od-ločite od ciljev samo zaradi iracionalne percepcije o njihovi veličini.

Postavljam pa vam vprašanje - če je to res, da so cilji najprej navidezno veliki, po tem pa smešno majhni - ali vam to pomaga, da spremenite svojo percepcijo njihove velikosti predenj se lih lotite? Odgovor je vedno NE. Percepcija nam napreč pomaga, da ohranjamo visoko motivacijo za zaključevanje. Velike stvari so privlačnejše. Na nek način hlepimo po veličini in zato si predse postavljamo vse več večjih in večjih ciljev. da pa jih uresničujemo, jih moramo znati psreminjati v majhne stvari. Kajti velikega nismo sposobni prenašati na lastnih ramenih. lahko sproži val treme, strahu, stresa, ki nam pri izpolnjevanju nalog ni niti malo v pomoč. 

Lahko ste bojazljivec po naravi, kot sem tudi jaz. Čeprav mi veliko ljudi pripiše veliko poguma sama vem, da mi pogum kaj dosti ne pomaga (sploh, če ga nimaš veliko). Sistem pa dela čudeže! Sistem ti pomaga spreminjati velike medvede v male miši :)
 

Metoda "S" je del programa Stress Free Productivity, ki bo letos zadnjič speljan na dvodnevnem dogodku (enodnevni delavnici in poldnevnem coachingu), ki ga imanujem Štiri Dimenzije Življenja. Datum dogodka je 25.5. prijave pa so še odprte :) Vabljeni!